Start Gezond
Image default
Diensten

Podotherapie: Wat het is en hoe het kan helpen bij pijn in je bewegingsapparaat

 

Als je last hebt van pijn in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug, kan podotherapie uitkomst bieden. Maar wat is podotherapie eigenlijk? In dit interview met een podotherapeut van Podotherapie Heemstede leer je wat podotherapie inhoudt en hoe het kan helpen bij pijn in je bewegingsapparaat.

 

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het voorkomen, herkennen en behandelen van klachten die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten. Dit kunnen klachten zijn aan de voeten zelf, maar ook klachten aan de enkels, knieën, heupen en rug.

 

Hoe gaat een podotherapeut te werk?

Een podotherapeut zal eerst een uitgebreid onderzoek uitvoeren om te bepalen wat er aan de hand is en waar de klachten vandaan komen. Hierbij wordt er gekeken naar de stand van de voeten, de loop- en bewegingspatronen en eventuele drukplekken. Op basis van dit onderzoek kan de podotherapeut een behandelplan opstellen.

 

Behandelingen van podotherapie

Een podotherapeut kan verschillende behandelingen toepassen om klachten te verhelpen. Zo kan er bijvoorbeeld een zooltherapie worden voorgeschreven, waarbij er speciale zolen op maat worden gemaakt om de stand van de voeten te corrigeren en de druk op bepaalde plekken te verminderen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een schoenadvies, waarbij de podotherapeut adviseert over welke schoenen het beste bij de voet passen en welke schoenen juist vermeden moeten worden.

 

Hoe kan podotherapie helpen bij pijn in het bewegingsapparaat?

Veel klachten in het bewegingsapparaat kunnen worden veroorzaakt door afwijkingen in de stand of het functioneren van de voeten. Door deze afwijkingen te corrigeren of te ondersteunen met zolen kan de podotherapeut de druk op bepaalde plekken verminderen en de belasting op andere gewrichten en spieren verminderen. Hierdoor kan de pijn in het bewegingsapparaat afnemen en kunnen klachten verminderen of verdwijnen.

 

Wanneer is podotherapie aan te raden?

Podotherapie is aan te raden wanneer je last hebt van klachten aan je voeten, enkels, knieën, heupen of rug die veroorzaakt worden door een afwijkende stand of functioneren van de voeten. Ook wanneer je langdurige pijn hebt in je bewegingsapparaat en je niet weet waar dit vandaan komt, kan een bezoek aan een podotherapeut uitkomst bieden.

 

Kan podotherapie ook preventief werken?

Ja, podotherapie kan ook preventief werken. Door op tijd afwijkingen in de stand of het functioneren van de voeten te corrigeren of te ondersteunen, kan voorkomen worden dat er klachten ontstaan in het bewegingsapparaat. Ook bij sporters kan podotherapie preventief werken, bijvoorbeeld door het voorkomen van overbelasting en blessures.

 

Hoe lang duurt een behandeling bij een podotherapeut?

De duur van een behandeling bij een podotherapeut kan verschillen en is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. In het algemeen duurt een eerste consult ongeveer 45 minuten tot een uur. Vervolgafspraken duren meestal korter, zo’n 30 minuten.

 

Wordt podotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Podotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Hoeveel er vergoed wordt, is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen aanvullende pakket. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan de behandeling bij de podotherapeut te informeren bij de zorgverzekeraar naar de vergoeding.